ŽELJKO KOMŠIĆ Ovo je propast HNS politike - Magazin PRESS

30. 05. 2019.

ŽELJKO KOMŠIĆ Ovo je propast HNS politike


Objavljivanjem mišljenja Europske komisije politika koja je uvjeravala i javnost o tome da je potrebno osigurati legitimno političko predstavljanje naroda doživjela je kompletan poraz, ocijenio je danas Član.

U saopćenju iz Kabineta Člana istaknuo je da je mišljenje Europske komisije, o kandidatskom statusu BiH, potvrdilo nekoliko elemenata koje u BiH treba dovesti u skladu s eiropskim standardima te je nedvojbeno postavljena dijagnoza šta to u BiH nije usklađeno s evropskim standardima.

Prvi elemnt se odnosi na to da Ustav BiH sadrži dijelove u kojima postoji etnički utemeljen način izbora zvaničnika, kao i način donošenja odluka na etnoteritorijalnom principu što nije u skladu s Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

“Izbor, sastav i način odlučivanja o kolektivnom šefu države i zakonodavnim organima vlasti, daje prednost ili je rezerviran isključivo za pripadnike konstitutivnih naroda, što zahtijeva ne reforme da bi se bh. građanima osigurala konzumacija njihovih političkih prava u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava”, pojašnjava Član.

Član je stava  da je ovim poraz doživjela politika Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koja je uvjeravala domaću javnost da se treba osigurati legitimno političko predstavljanje naroda, jer smatraju da narodi trebaju imati neka posebna ili viša politička prava.

Izbor delegata u domove naroda, dodaje Komšić, također je u Mišljenju ocijenjen u suprotnosti s europskim standardima, a rečeno je i da je pozivanje na “vitalni nacionalni interes” element koji otežava donošenje svih zakona uključujući i one koji se tiču evropske pravne stečevine.

Član napominje da je očito da sadašnji ustavni aranžman ne odgovara europskim standardima i da ako, BiH hoće dobiti kandidatski status, treba sve to izmijeniti i uskladiti sa europskim standardima uz potrebu rješenja pitanja za izbore u Mostaru.

Ipak, ključni dio Mišljenja, smatra Komšić, su zaključci i preporuke gdje se prva od njih odnosi na potrebu izmjene Izbornog zakona, ali u skladu s europskim standardima, pri tome uvažavajući preporuke Venecijanske komisije koje se tiču izbornog zakonodavstva.

“Najrecentnije mišljenje bilo je u odluci Ustavnog suda BiH u predmetu “Božo Ljubić”, kojim je Venecijanska komisija rekla da je tadašnji dio Ustava Federacije BiH, koji govori o popunjavanju Doma naroda FBiH, bio u skladu s europskim izbornim standardima, a onda Ustavni sud BiH ukine i stavi van snage upravo te odredbe Izbornog zakona BiH i napravi vakuum u izbornom sistemu”napominje Član.

Podsjetio je u saopćenju da je Venecijanska komisija, tijekom nedavnih pregovora oko izmjena Izbornog zakona BiH, rekla da pitanje iz odluke “Božo Ljubić” treba riješiti Federacija BiH što je i uvaženo kroz prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u FBiH predložen od DF-a i SDP-a.

– Taj prijedlog zakona su takozvani “promicatelji europskih vrijednosti” u proceduri zaštite vitalnog nacionalnog interesa skinuli sa zasjedanja Doma naroda FBiH. Oni su zapravo poništili kandidatski status i odložili na tko zna koje vrijeme daljnji europski put BiH – zaključuje se u saopćenju koje je poslao Član. Iz ureda popunjenog Bošnjacima. U skladu s europskom praksom Člana.

Koji nikako nije na tom mjestu zato što je Hrvat. Nego zato što mu gospođa često ide u šoping. A šoping, jebi ga, košta.Magazin PRESS / Poskok

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.