Vlada Republike Srpske odobrila rezerveni sastav policije - Magazin PRESS

30. 05. 2019.

Vlada Republike Srpske odobrila rezerveni sastav policije


Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Zakon je upućen na razmatranje entitetskom parlamentu.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač jučer je rekao da su uvažene određene primjedbe poslanika, koje su se čule tokom razmatranja tog zakona u formi nacrta.

Na današnjoj sjednici entitetske vlade utvrđene su izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru te o oružju i municiji, te će biti upućeni na razmatranje Narodnoj skupštini RS-a.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić smatra da ne postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije, jer taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

Lukač je dodao da će pripadnici rezervnog sastava policije biti mladi ljudi do 25 godina starosti, a ne ratni kadrovi.

Narodna skupština RS-a usvojila je 18.aprila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u RS, kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

Za ovaj nacrt je glasao 51 poslanik, suzdržano je bilo 19, a protiv dva.

Predsjednik Kluba poslanika “Zajedno za BiH” u parlamentu bh. entiteta RS Edin Ramić odbacio je navode MUP-a RS da se rezervni sastav policije uvodi zbog problema s migrantima na teritoriji tog bh. entiteta, jer ih, kako je rekao, usmjeravaju u Federaciju BiH.Magazin PRESS / FENA

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.