Iftar na Žutoj tabiji hrana je za dušu i tijelo - Magazin PRESS

30. 05. 2019.

Iftar na Žutoj tabiji hrana je za dušu i tijelo


Žuta tabija, mjesto na kojem Sarajlije već tradicionalno, svakog ramazana, dočekuju iftare u društvu svoje porodice i prijatelja i sinoć je bila veoma posjećena.

Pet minuta

Brojne postače naša ekipa zatekla je sinoć kako strpljivo iščekuju pucanj iz topa sa bedema tabije te paljenje kandilja na sarajevskim džamijama. Poseban duh svetog mjeseca  i miris ramazana osjeti se na ovom mjestu.

Da su ifatri najljepši na Tabiji, smatra i Mensud Ćosić koji je s prijateljima čekao iftar. Kazao nam da svake godine dolazi na Tabiju iftariti te da mu je ovog ramazana ovo prvi put.

- Iftar je puno drugačiji i ljepši na Tabiji. Osjeti se ta neka lijepa atmosfera, a posebno je lijepo kad se primakne pet minuta do iftara, to iščekivanje – kazao je Ćosić.

U društvu prijateljice sinoć smo sreli i Amilu Hlivnjak, studenticu Medicinskog fakulteta, koja je rodom iz Viteza.

Porodična atmosfera

- U Sarajevu živim već četiri godine. Svake godine dajem sebi obavezu da dođem ovdje da iftarim jer je atmosfera posebna. Sam taj pogled na grad, pucanj topa i kada dolinom odjekne ezan s džamija, prelijep je osjećaj. Na neki način mi nadomjesti porodičnu atmosferu – rekla je Hlivnjak istaknuvši kako Sarajevo diše za ramazan te da sve podsjeća na ovaj sveti mjesec.

Brojne postače naša ekipa zatekla je sinoć kako strpljivo iščekuju pucanj iz topa sa bedema tabije te paljenje kandilja na sarajevskim džamijama.
Avaz

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.